oldboysdzikowiec - strona nieoficjalna

  • Gramy w poniedziałki i piątki w godz.18:30 - 20:30
  •        
Strona klubowa

Logowanie

Losowa galeria

Mecz z Budami Głogowskimi 24.06.2017r.
Ładowanie...

Sport.pl

Aktualności

Jak świętować żeby nie chorować

  • autor: mzieoldboys, 2012-04-07 07:40

Chociaż wątroba spełnia tak ważną rolę, rzadko daje znać o swoim istnieniu. Nie lubi kawy, alkoholu, tłustego jedzenia, ale cierpliwie znosi złe traktowanie. Nie boli, bo jej tkanki nie są unerwione. Buntuje się, dopiero gdy mocno przesadzimy. Może się wówczas powiększyć, uciskając położone poniżej narządy (świadczy o tym tępy ból w prawym boku).

Jak świętować, by nie chorować?
Przede wszystkim unikaj długiego siedzenia przy stole. Co jeszcze zalecają eksperci?
- Przygotuj lekkostrawne dania. Twój partner uwielbia schabowe z kapustą? Na pewno skusi się też na coś lżejszego, a równie pysznego, np. pieczonego indyka albo klopsiki z warzywami.
- Zwolnij tempo. Rób półgodzinne przerwy między przystawką a obiadem oraz między obiadem a deserem. Gdy jemy powoli, wydziela się więcej enzymów trawiennych, a to ułatwia zadanie wątrobie.
- Zabierz rodzinkę na spacer. Wystarczy 20 minut ruchu na powietrzu, aby pobudzić do pracy żołądek i jelita.
- Pamiętaj o wodzie. Najlepsza jest bez bąbelków, ale może też być gazowana. Dzięki dobremu nawodnieniu wątroba szybciej neutralizuje szkodliwe produkty przemiany materii.
- Nie mieszaj alkoholi. Zrezygnuj ze słodzonych drinków i słodkiego wina. Masz ochotę na coś mocniejszego? Najzdrowsza będzie nalewka (np. anyżówka, kminkówka, bylicówka bazyliowa, żołądkówka). W trawieniu pomaga też wytrawne wino.
Lepiej wybierać dania lekkostrawne
Poniżej znajdziesz różne rodzaje pokarmów. Przygotowując święta, staraj się wybierać produkty najzdrowsze dla wątroby.
Lekkostrawne:
- Warzywa
: marchew, buraczki, seler, fasolka szparagowa, kiszona kapusta, kiszone ogórki.
- Pasztet: z chudego mięsa. Zamiast podgardla i tłuszczu dodaj do niego podduszoną cukinię, cebulkę, pieczarki i trochę więcej bułki namoczonej w mleku.
- Mięsa: duszone, pieczone w folii, pieczone na grillu elektrycznym.
- Ciasta: szarlotka, sernik, sernik na zimno, biszkopt z galaretką i owocami, ciasto francuskie z masą budyniową, piernik.
- Pikle bez octu (konserwowane kwasem mlekowym albo solą).
Ciężkostrawne:
- Warzywa
: kapusta, brukselka, kalafior mogą powodować wzdęcia.
- Pasztety: np. francuski (z gęsich wątróbek), wieprzowy.
- Mięsa: tłusta wieprzowina, smażone kotlety, biała kiełbasa.
- Ciasta: torty z dużą ilością masła, sękacz, tiramisu, stefanka, ciasto francuskie i kruche.
- Marynaty z octem: ogórki konserwowe, grzybki marynowane itp.


  • Komentarzy [2]
  • czytano: [733]
 

autor: ~anonim 2012-04-07 09:49:52

avatar Główna przyczyna kaca to alkohol i papierosy używane w dużych ilościach!!!


autor: ~kibic 2012-04-07 11:54:05

avatar Trzeba uzupełnić braki po czterdziestodniowej przerwie???


Dodaj swój komentarz

Autor: Treść:pozostało znaków:

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 2 gości

dzisiaj: 82, wczoraj: 143
ogółem: 552 909

statystyki szczegółowe

Reklama

Wyszukiwarka

Zegar

Kalendarium

20

04-2024

sobota

21

04-2024

niedziela

22

04-2024

pon.

23

04-2024

wtorek

24

04-2024

środa

25

04-2024

czwartek

26

04-2024

piątek

Mini-Chat

Musisz się zalogować, aby korzystać z mini-chatu.

Buttony